Czech English German Polish Russian

 

Hrušovanské Supermoto nabídlo jedinečnou adrenalinovou podívanou

 

Hrušovany nad Jevišovkou, přezdívané jihomoravské monte carlo, se již o nadcházejícím víkendu znovu stanou dějištěm jedinečných závodů supermota, motokár a čtyřkolek přímo v ulicích města, kde se představí elitní jezdci nejen z Česka, ale i ze zahraničí.

 

Vůně benzínu, zvuk našlapaných závodních mašin a všudypřítomný adrenalin. Tak by se ve stručnosti dal shrnout uplynulý víkend v Hrušovanech nad Jevišovkou, kde si dali dostaveníčko nejlepší čeští jezdci supermota, čtyřkolek a motokár, aby již posedmé poměřili své síly na legendárním více než 1,2 km dlouhém a doslova přes noc postaveném okruhu přímo v centru jihomoravského městečka. 

 

Na více než šedesát závodníků čekala během víkendu dvě kola volných tréninků, kvalifikační trénink a hned tři ostré závodní rozjížďky. Nejprve se na startovní rošt postavily čtyřkolky, následovaly motokáry, třída Supermoto S2 a na samotný závěr pak divácky nejatraktivnější „královská“ kategorie Supermoto S1.

 

Vítězem první vypsané kategorie, tedy čtyřkolek, se stal Miroslav Stupka se startovním číslem 134. Ten si celkové prvenství zasloužil díky dvěma vítězstvím a jednomu druhému místu v dílčích rozjížďkách. Z druhé pozice se mohl těšit Filip Treger (#17), který dojel dvakrát druhý a jednou třetí. Třetí místo pak připadlo Michalu Vágnerovi (#114), který závodní jízdy dokončil na třetím, pátém, respektive čtvrtém místě.  

 

Třídu motokár, která i letos nesla tradiční podnázev „O putovní štětku“, suverénně opanoval Pavel Kubáč se startovním číslem 50 na káře Tony Kart, kterou dovezl na první příčce ve všech rozjížďkách, čímž si zajistil i první místo celkově. Druhé místo patřilo Filipu Dlhofovi (#22), který v prvních dvou jízdách skončil druhý a v závěrečné pak třetí. Stanislav Křivánek (#182), hrušovanský rodák a též vítěz sobotní kvalifikace pak díky dvěma druhým a jednomu třetímu místu bral v celkovém hodnocení pomyslný bronz.    

 

V kategorii Supermoto S2 se celkové pořadí v závěru víkendu nikterak nelišilo od toho v dílčích jízdách. Exceloval Tomáš Hanzal (#959), který si pomyslné zlato vyjel ve všech třech jízdách. Stříbrnou příčku obsadil Václav Kadlec (#229) a poslední místo na stupních vítězů si pro sebe uzmul Erik Chytil, který na svém stroji vezl startovní číslo 13.

 

Nejprestižnější třídu Supermoto S1 si podmanil dvojnásobný mistr republiky této kategorie v letech 2018 a 2019 a člen Region Racing Teamu Erik Provazník (#140), který s přehledem vyhrál všechny tři rozjížďky, a stal se tak znovu po roce králem hrušovanských závodů. Druhé místo nejen celkově, ale opět ve všech ostrých jízdách, bral Petr Ludvík (#109). Třetí pak skončil Jan Drkoš (#55) – a to jak v rámci absolutního hodnocení, tak také ve všech dílčích rozjížďkách.

 

                                                                                  

Čtyřkolky (celkem 12 jezdců)

  1. Miroslav Stupka                  #134
  2. Filip Treger                         #17
  3. Michal Vágner                    #114
  4. Vít Krejča                             #77
  5. Láďa Bouška                       #33

Motokáry (celkem 19 jezdců)

  1. Pavel Kubáč                        #50
  2. Filip Dlhof                            #22
  3. Stanislav Křivánek             #182
  4. Samuel Sládečka                 #5
  5. Bedřich Teichman             #10

Supermoto S2 (celkem 17 jezdců)

  1. Tomáš Hanzal                    #959
  2. Václav Kadlec                     #229
  3. Erik Chytil                            #13
  4. Jakub Křemen                    #25
  5. Kamil Hála                          #171

Supermoto S1 (celkem 14 jezdců)

  1. Erik Provazník                     #140
  2. Petr Ludvík                          #109
  3. Jan Drkoš                            #55
  4. Eduár Werner                     #71
  5. Karel Smilek                       #40

 

Kompletní výsledky všech dílčích rozjížděk jsou k dispozici ke stažení ZDE.

 

V rámci doprovodného programu pak na diváky kromě MMA zápasů či koncertu skupiny Katapult revival čekalo ještě jedno původně neohlášené překvapení. Tím byly exhibiční jízdy závodního speciálu Lamborghini Huracán Super Trofeo brněnského týmu Mičánek Motorsport – powered by Buggyra. Za volant se přitom posadil nejen sám manažer týmu Jiří Mičánek junior, ale také hrušovanský jezdec Bronislav Formánek přezdívaný „Ježíš z lamba“. A aby toho nebylo málo, klukům se dokonce podařilo v čase osmatřiceti vteřin zajet absolutní rekord tratě, čímž byl překonán i nejrychlejší čas svižných motokár. Na nejdelším rovném úseku okruhu přitom vůz dosahoval rychlosti i přes 170 km/h.

 

 

I letošní ročník Supermota byl skvělou adrenalinovou show nejen pro jezdce, ale rovněž jedinečným a bezprostředním zážitkem pro téměř dva tisíce diváků, kteří závody sledovali podél celé tratě. Nechme se tedy překvapit, co vše si hlavní organizátor a otec novodobé tradice hrušovanského závodění Tomáš Ševčík připraví spolu se svým týmem pro příští ročník tohoto v českých podmínkách unikátního projektu, který snad již nebude nikterak omezen opatřeními proti pandemii koronaviru. Takže na viděnou zase v srpnu v Hrušovanech!

 

Autor: Vašek Volf

18. 08. 2020

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.